Σε τοίχο… αδιαφορίας είχε πέσει πριν από τρία χρόνια η οικογένεια της 29χρονης Μαριάννας, που ήταν αναγκασμένη να ζει σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά εξαιτίας του σοβαρού ψυχοσωματικού νοσήματος από το οποίο πάσχει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», σε μια προσπάθεια να λάβει τέλος το μαρτύριο που βίωνε επί χρόνια το νεαρό κορίτσι, το Υποστηρικτικό Δίκτυο 4amea είχε απευθυνθεί στον βουλευτή του νομού Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει, πλην όμως συνάντησε και εκείνος κλειστές πόρτες με την αιτιολογία του «ιατρικού απορρήτου»!
Μέσω του γραφείου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος φημίζεται για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, είχαν καταβληθεί προσπάθειες ώστε η 29χρονη Μαριάννα με τα εκφραστικά γαλάζια μάτια και το αγγελικό πρόσωπο να εισαχθεί στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μέσω της εισαγωγής της στην ψυχιατρική κλινική οι οικείοι της ήλπιζαν ότι θα «ρυθμιζόταν» φαρμακευτικά -κατά δήλωση της μητέρας, το παιδί της έπαιρνε ένα «κοκτέιλ» φαρμάκων-, αφού θα λάμβανε την κατάλληλη αγωγή, θα υποβαλλόταν στις απαραίτητες ειδικές εξετάσεις και οι ίδιοι θα γνώριζαν αν η κατάστασή της είναι δυνητικά επικίνδυνη ή αν θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό της ή τους γύρω της.
Αδιαφορία στο αίτημα
Τελικά, βρίσκοντας ως δικαιολογία το ιατρικό απόρρητο, οι αρμόδιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο αίτημα της οικογένειας, όπως αυτό εκφράστηκε μέσω του κυρίου Μαντά! Σημειώνεται ότι η συγκλονιστική υπόθεση της Μαριάννας είχε δει πάλι το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2020, με την παράκληση να παρέμβουν η Εισαγγελία και οι αρμόδιες Αρχές, χωρίς, ωστόσο, να κινηθούν ούτε τότε περαιτέρω διαδικασίες. Τον Ιούλιο του 2022 είχε φτάσει στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και της έκθεσης σε βάρος της 29χρονης ΑμεΑ, έπειτα από αυτοψία που διενήργησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμάτας. Ωστόσο, προέκυψε ότι η κοπέλα, η οποία είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.
Εύλογα ερωτήματα
Μετά τα παραπάνω, γεννώνται εύλογα τα εξής ερωτήματα: έπρεπε να ξεσπάσει σάλος με αφορμή το μαρτύριο που βιώνουν τόσο η Μαριάννα όσο και η οικογένειά της για να παρέμβουν οι εισαγγελικές Αρχές, διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη μεταφορά της 29χρονης κοπέλας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θα παραμείνει εκεί έως ότου βρεθεί το κατάλληλο ίδρυμα το οποίο θα τη φιλοξενήσει; Με ποια κριτήρια οι αρμόδιοι είχαν κρίνει πριν από χρόνια ότι το νεαρό κορίτσι δεν έχρηζε νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και γιατί τώρα θεωρείται επιβεβλημένη η μεταφορά της εκεί, για να υποβληθεί σε εξετάσεις, προτού αποφασιστεί πού θα μεταφερθεί και τι αντιμετώπισης θα πρέπει να τύχει ακριβώς; Γιατί δεν έγινε κάτι ουσιαστικό και αποτελεσματικό όλα αυτά τα χρόνια για να βοηθηθεί αυτό το κορίτσι, το οποίο ήταν αναγκασμένο να ζει σε συνθήκες «αιχμαλωσίας» επί επτά ολόκληρα χρόνια; Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τους εκάστοτε αρμοδίους, που όλα αυτά τα χρόνια ένιπταν τας χείρας τους, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη…
Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα οι θετοί γονείς της 29χρονης
Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το μεσημέρι οι θετοί γονείς της 29χρονης Μαριάννας, η οποία ήταν αναγκασμένη να ζει μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά από παλέτες εξαιτίας του σοβαρού ψυχοσωματικού νοσήματος από το οποίο πάσχει και των κρίσεων επιθετικότητας που παθαίνει. Οι γονείς της 29χρονης κοπέλας, οι οποίοι είχαν απευθύνει επανειλημμένα αγωνιώδεις εκκλήσεις για ιατρική στήριξη από το κράτος, συνελήφθησαν χθες το πρωί με την κατηγορία της παράνομης κατακράτησης, καθώς «κατελήφθησαν να έχουν περιορίσει την ελευθερία κίνησης της κόρης τους, κλειδώνοντάς την σε ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή εντός της οικίας».
Γύρω στις 12 το μεσημέρι πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι. Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη μεταφορά της Μαριάννας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θα παραμείνει εκεί έως ότου βρεθεί το κατάλληλο ίδρυμα το οποίο θα τη φιλοξενήσει.
Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η θετή μητέρα της 29χρονης Σοφία Νινιού, μαζί με τον σύζυγό της υιοθέτησαν το κορίτσι όταν ήταν 22 μηνών, από το Ιδρυμα Βρεφών «Μητέρα». Με τα χρόνια, όμως, η Μαριάννα άρχισε να γίνεται επιθετική, σε σημείο που η θετή οικογένειά της αποφάσισε να την κρατάει περιορισμένη μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στην αυλή! Οπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Νινιού, κλείδωναν την άτυχη κοπέλα «για το δικό της καλό», καθώς οι γιατροί δεν κατάφεραν ποτέ να τη βοηθήσουν, παρόλο που εκείνοι ζητούσαν επί χρόνια βοήθεια.
Το κουβάρι της σοκαριστικής υπόθεσης, που ξυπνά μνήμες από το Κωσταλέξι, άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Ιουλίου 2022, όταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας έφτασε εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης και της έκθεσης σε βάρος της 29χρονης που, όπως επισημαίνεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωστεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές. Η παραγγελία διατάχθηκε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμάτας, στις 25 Μαΐου 2022, διαπιστώνοντας ότι η 29χρονη διαβιούσε σε δωμάτιο όπου, αντί για πόρτα, είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.
Περαιτέρω, έπειτα από τη λήψη ένορκης μαρτυρικής κατάθεσης ψυχιάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, προέκυψε ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.
Το «κατηγορώ» της Χρονοπούλου για όλους όσοι γνώριζαν, αλλά…
Πριν από τρία χρόνια κάλεσε στο τηλέφωνο της 4amea η κυρία Νινιού ζητώντας βοήθεια! Μας έστειλε όλα τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της κόρης της Μαριάννας, η οποία είναι παιδί «άγγελος» και πάσχει από ελαφρά νοητική υστέρηση.
Η μητέρα, πελαγωμένη και απογοητευμένη από τις δεκάδες προσπάθειες αναζήτησης σωστής υποστήριξης, προσπαθούσε, όπως και όλη της η οικογένεια, να φροντίσει και να προστατεύσει τη Μαριάννα με όσους τρόπους εκείνη μπορούσε και πίστευε πως θα βοηθήσουν το παιδί να μην κινδυνεύει, απευθυνόμενη πολύ συχνά σε κρατικούς φορείς και ασφαλώς στους δημόσιους φορείς ψυχικής υγείας του νομού Μεσσηνίας.
Η 4amea στην προσπάθεια εύρεσης ουσιαστικής λύσης για τη Μαριάννα απευθύνθηκε ακόμα και σε βουλευτή του νομού Μεσσηνίας και, συγκεκριμένα, στον Περικλή Μαντά, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει, βρίσκοντας όμως ακόμα κι εκείνος κλειστές πόρτες, με τη «χρυσή» αιτιολογία του «ιατρικού απορρήτου».
Ολοι ήθελαν να βοηθήσουν, όλοι γνώριζαν, όλοι έβλεπαν το σωστό ή το λάθος από πλευράς της οικογένειας, όμως τίποτα ουσιαστικό και αποτελεσματικό δεν έγινε ποτέ. Και για να είμαι ειλικρινής, ούτε τώρα πιστεύω πως θα γίνει, γιατί πολύ απλά η δημοσιότητα μπορεί και αποκαλύπτει την αδιαφορία των πολιτών, των δημόσιων φορέων ή των κρατικών λειτουργών, όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει δομές ψυχικής υγείας με σωστές προδιαγραφές και επανδρωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό που πρωτίστως να αγαπά τον συνάνθρωπο.
Αυτό μόνο ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου μπορεί να το πράξει και, δυστυχώς, η Ελλάδα απέχει πολύ από αυτό. Το κράτος μας κλείνει τις δομές ψυχικής υγείας, ενώ έχουμε παιδιά σαν τη Μαριάννα που υποφέρουν σε δωμάτια-κλουβιά για να μην αυτοτραυματίζονται. Και ναι, μπορεί να μπει η Μαριάννα και κάθε «αγγελούδι» σαν τη Μαριάννα σε ένα κρατικό «κλουβί», όπου νομίμως θα τη βάλουν, απομακρύνοντάς την από τους «ακατάλληλους» πιθανόν γονείς (πάντα αυτή θα είναι η δικαιολογία), όμως η Ελλάδα του 2024 θα εξακολουθεί να είναι ένα κράτος που ρίχνει τα παιδιά ΑμεΑ στον Καιάδα, βαφτίζοντάς τον «ίδρυμα» ή «Δομή Υγείας»…
Συνεχίζεται…
ΥΓ.: Ολοι γνώριζαν, όλοι έβλεπαν… Πού ήταν το κράτος όταν οι ίδιοι οι γονείς το καλούσαν για να βοηθηθεί η Μαριάννα;
ΥΓ. 2: Πού είναι ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός σε τέτοια φαινόμενα που αφορούν παιδιά αλλά και ολόκληρες οικογένειες;
ΥΓ. 3: Μετά τον κορονοϊό, η ψυχική υγεία των Ελλήνων πολιτών έχει κλονιστεί τα μέγιστα. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης και φροντίδας για τις ψυχικές ασθένειες που πλήττουν τη χώρα μας;
Πηγή: espressonews.gr