1η Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία

1η Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία

ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 

Ένα ιστορικό γεγονός όπως η πρώτη "γιορτή μητέρας παιδιού με αναπηρία", ξεκινάει να τιμάται από μία ιστορική πόλη, το Ναύπλιο.

Έχοντας δίπλα μας ανθρώπους που αγαπούν τους συνανθρώπους τους και συμπορεύονται μαζί μας για την "αποδοχή" όχι μόνο των παιδιών με αναπηρία, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας τους, νιώθουμε πως κάτι αλλάζει.

Επιτέλους η παρουσία των παιδιών με αναπηρία αλλά και όλων των ανθρώπων AμεΑ, γίνεται αποδεκτή και επιτέλους παίρνει τη θέση που της αξίζει στην Ελληνική κοινωνία.

Ξεκινώντας από τη "Μητέρα Παιδιού με Αναπηρία" ο δήμαρχος της Ιστορικής Πόλης του Ναυπλίου, κ. Δημήτρης Κωστούρος  φιλοξενεί στο πανέμορφο και γραφικό Ναύπλιο στις 14/5/2023, για να την τιμήσει και να συμβάλλει τα μέγιστα στην καθιέρωση της στις 14 Μαϊου κάθε έτους, την πρώτη "Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία".

Την οργάνωση της μεγάλης γιορτής έχει αναλάβει το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑμεΑ-4amea και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ υπό την επιμέλεια της Προέδρου του, κ. Μαρίας Ράλλη.

Η πρώτη μας γιορτή ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, ήταν μαγική, ήταν γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα και χιλιάδες μάτια γεμάτα δάκρυα χαράς και ελπίδας. 

Μητέρες παιδιών ΑμεΑ έφταναν στην πλατεία Συντάγματος της Ιστορικής Πόλης του Ναυπλίου από όλη την Ελλάδα μαζί με τα παιδιά τους, ντυμένες με μαύρα παντελόνια και σακάκια και φορώντας με καμάρι τη μπλούζα της «γιορτής» τους.

Μία μπλούζα που έγραφε επάνω : 14 Μαϊου – «Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας παιδιού με αναπηρία», και συνέχιζε «Για σένα που τα δάκρυα της ψυχής σου έπνιξαν ακόμα και τις θάλασσες και είσαι περήφανη για το ΑμεΑ παιδί σου».

Δημιούργημα του εθελοντή μας κ. Σταμάτη Κουκαδάκη.

Η έναρξη της γιορτής μας έγινε όσο πιο επίσημα μπορούσαμε να φανταστούμε, αφού ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Κωστούρος και η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ κ. Μαρία Ράλλη είχαν ετοιμάσει μία μεγάλη έκπληξη για να τιμήσουν όλες τις μητέρες παιδιών με αναπηρία που θα ερχόντουσαν στην πόλη τους.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου-Αρχιμουσικού κ. Θεοδώση Αντωνιάδη μας υποδέχθηκαν παίζοντας το «Είμαι παιδί, είμαι άγγελος» το τραγούδι της «αποδοχής» όλων των παιδιών με αναπηρία.

Τη μεγάλη μας γιορτή παρουσίασαν οι εθελοντές του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ-4mea, ηθοποιοί κ. Τζώνυς Θεοδωρίδης και κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ψυχο-Παιδαγωγός κ. Χρυσούλα Μαυράκη η οποία μίλησε για τη διαφορά της μητέρας παιδιού «τυπικής» ανάπτυξης και μητέρας παιδιού με «αναπηρία».

Επίτιμη καλεσμένη ομιλήτρια ήταν μία γυναίκα που έζησε όλη της τη ζωή στην Αργολίδα μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει και να μένει στην Αθήνα, επειδή ήταν επιτακτική ανάγκη να σωθεί το παιδί της το οποίο ήταν παιδί «τυπικής» ανάπτυξης και μέσα σε ένα λεπτό έγινε παιδί με «αναπηρία», η μητέρα αυτή λέγεται Σπυριδούλα Φατούρου και είναι η μητέρα της Ασπασίας Μπόγρη που την πυροβόλησε στο κεφάλι ο πατέρας της σε πλατεία του Άργους.

Η κ. Σπυριδούλα Φατούρου μίλησε για το πως νιώθει μία μητέρα όταν μεγαλώνει ένα παιδί «τυπικής» ανάπτυξης και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει την τραγική ανατροπή της υγείας του παιδιού της έχοντας να φροντίζει δια βίου  το παιδί της σαν παιδί με «αναπηρία».

Το παρόν στη γιορτή έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, άνθρωποι της πολιτικής σκηνής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις αλλά και όλοι οι Σύλλογοι ΑμεΑ Νομού Αργολίδος (Οδύσσεια και Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Αργολίδος), όπως και ο Πρόεδρος της ΠομΑμεαΠελ κ. Νικόλαος Καραλής.

Η πρώτη μας γιορτή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και άφησε έντονο κύμα ανθρωπιάς και «αποδοχής» των ανθρώπων με αναπηρία που επηρέασε με θετικό πρόσημο όλο το Ναύπλιο.

Το ραντεβού μας με το Δήμαρχο Δήμου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρο ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά για μία ακόμα πιο λαμπρή γιορτή.

ΥΓ. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Θάνο Γεωργίου για τις υπέροχες φωτογραφίες του, την κ. Σόνια Σταυράκη για τις μοναδικές εικόνες που φιλοτέχνησε και έφερε από το Ηράκλειο της Κρήτης για να δωρίσουμε στο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κωστούρο και στην Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ κ. Μαρία Ράλλη και τον κ. Σταύρο Κομηνό για την αναμνηστική κατασκευή με τα μπλουζάκια της « 1ης Γιορτής Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία».

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την 1η Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία εδώ

 

 

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την 1η Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία εδώ

spiti kids 1 small