Η Υφυπουργός προτίμησε το show της Δέσποινας Βανδή από τα παιδιά ΑμεΑ

Η Υφυπουργός προτίμησε το show της Δέσποινας Βανδή από τα παιδιά ΑμεΑ

Η αναπηρία σε διαλέγει, ποτέ δεν τη διαλέγεις εσύ, αναπηρία σημαίνει πρόβλημα υγείας, καμία αναπηρία δεν είναι κολλητική όπως επίσης η υγεία κανενός μας δεν είναι δεδομένη όλοι είμαστε εν' δυνάμει ανάπηροι.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με τη δημοσιογράφο και φίλη πια κ. Μαρία Σοφιανού, μετά άρχισε να με ρωτάει όλα τα παρακάτω, και άλλα πολλά ακόμα που δε χώρεσαν ποτέ σε μία συνέντευξη δύο σελίδων.

Οφείλω να ευχαριστήσω και την εβδομαδιαία εφημερίδα ΛΟΙΠΟΝ αλλά και προσωπικά την κ. Σοφιανού που δεν άλλαξαν λέξη μου, που τόλμησαν να βάλουν έναν τίτλο που όλοι οι υπόλοιποι θα έκαναν πίσω παρ' όλο που είναι τραγικά αληθινός.

1

 

ΕΡ: 4amea υποστηρικτικό και κοινωνικό δίκτυο Αμέα που έχετε δημιουργήσει με τον Τάσο Μητρόπουλο. Πείτε μας λίγα λόγια… Πως ξεκίνησαν όλα;

ΑΠ: Στις αρχές του 2017 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει οριζόντια μείωση στις ειδικές θεραπείες των παιδιών ΑμεΑ, τότε λοιπόν έγραψα ένα αναλυτικότατο άρθρο με τίτλο: « Ο Τσίπρας ρίχνει τα παιδιά ΑμεΑ στον Καιάδα» όσοι δημοσιογράφοι το διάβασαν, το στήριξαν και μετά από δύο μήνες περιοδείας στην τηλεόραση και στις εφημερίδες για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης απόφασης, δόθηκε παράταση πληρωμών επ’ αορίστου, και έτσι πληρώνονται μέχρι σήμερα οι θεραπείες των παιδιών μας.
Μετά από αυτό σκεφτήκαμε με τον Τάσο πως ίσως ήρθε η ώρα να γίνει καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, μέσω μίας έρευνας για να μπορούν επιτέλους να διορθωθούν κάποια χρόνια άλυτα προβλήματα, και ασφαλώς το μεγαλύτερο που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ… Το μέλλον των παιδιών μας μετά το θάνατο των γονέων.

ΕΡ: Έχετε κάποιες καλοκαιρινές δράσεις;
ΑΠ: Οι δράσεις στο δίκτυο 4ΑΜΕΑ δε σταματούν σχεδόν ποτέ, έχουμε 35 οικογένειες ως «προστατευόμενα» μέλη, και φροντίζουμε τη διατροφή, το ρουχισμό τους και ότι άλλο προκύπτει με δράσεις αλληλεγγύης όλο το χρόνο.

ΕΡ: Έχετε κάποια στήριξη/βοήθεια από το κράτος;
ΑΠ: Η 4ΑΜΕΑ συντηρείτε αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους και από τα καλλιτεχνήματα που φτιάχνουμε όλοι μαζί οι εθελοντές στο «εργαστήρι» μας.
Δυστυχώς όσες φορές και να έγιναν κάποια πολύ σοβαρά ραντεβού με ανθρώπους κλειδιά σε υψηλότατες κυβερνητικές θέσεις για υποστήριξη του σκοπού μας, ή διαφόρων σοβαρότατων θεμάτων που πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα, η τυπική ευγένειά τους ήταν παρούσα και η εγκληματική αδιαφορία τους μετά του πέραν της συνάντησης επίσης το ίδιο.
Νιώθουμε τεράστια απογοήτευση από το κράτος, η αναπηρία καλύπτει το 10-12% του πληθυσμού της Ελλάδας, και κανένας δε νοιάζεται ουσιαστικά για να διορθώσει τα έως τώρα κακώς κείμενα.

Ότι γίνεται είναι επιφανειακό, δίχως κανένα σχεδιασμό, και δυστυχώς για το φαίνεστε.
Τα άλυτα προβλήματα στις οικογένειες ΑμεΑ είναι χιλιάδες και όλοι εμείς αναγκαστήκαμε να παρακαλάμε για ένα ραντεβού διαλόγου με προοπτική λύσεων μέσα από την τηλεόραση την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου μέσω της εκπομπής της κ. Κατερίνας Καινούργιου στις 25/7/2022. Ήταν η τελευταία εβδομάδα που θα είχε εκπομπή η κ. Καινούργιου γιατί θα σταματούσε για το καλοκαίρι, και με μεγάλη χαρά δεσμεύτηκε να προσκαλέσει την Υφυπουργό έτσι ώστε να γίνει ένας ανοιχτός και αληθινός δημόσιος διάλογος με τους γονείς παιδιών ΑμεΑ.

Ματαίως όμως περίμεναν τόσοι κι άλλοι τόσοι γονείς παιδιών ΑμεΑ αλλά και άνθρωποι με αναπηρία... Ο πολύτιμος χρόνος της Υφυπουργού είχε διατεθεί ήδη αλλού.

 

2

 

Η κατά τα’ άλλα ευαίσθητη Υφυπουργός όμως προτίμησε να διαθέσει το δυσεύρετο χρόνο της και να τιμήσει με την παρουσία της το Show της κ. Δέσποινας Βανδή , και να αφήσει γονείς και παιδιά χτυπημένα από την αναπηρία να την περιμένουν επ’ αόριστο.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του 2022…

Ένα πολυμορφικό Show εντυπώσεων που ο καθένας διαγωνίζεται περνώντας από κανάλι σε κανάλι και φορώντας το καλύτερο προσωπείο ανθρωπιάς, πόσο άδικο για τους ανθρώπους που έχουμε ανάγκη από ελπίδα και στήριξη.

 

5Πανέμορφη όπως πάντα στην πιο λαμπερή της εμφάνιση!

 

ΕΡ:  Σύντομα θα έχουμε και νέο βιβλίο από εσάς;
ΑΠ: Το βιβλίο αυτό έχει τίτλο «Είμαι παιδί, είμαι άγγελος και ήρθα να σε διδάξω» και πρόκειται για παιδικές διδακτικές ιστορίες κατά του εκφοβισμού (bulling) και γνωριμίας με τις αναπηρίες.
Απευθύνεται σε ηλικίες από 2 μίση έτους έως 6-7, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Οκτώβρη, και ευχόμαστε να το αγαπήσουν πρώτα όλοι οι γονείς έτσι ώστε να το διαβάσουν στα παιδιά τους για να καλλιεργηθεί η αγάπη, ο σεβασμός και πάνω απ’ όλα η «αποδοχή» των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους και γι’ αυτό είναι ΑμεA.

Πρέπει όλος ο κόσμος να κατανοήσει πως κανένας άνθρωπος σ’ αυτή τη γη δε θα ήθελε να έχει πρόβλημα υγείας κανένας !!!
Πως η αναπηρία σε διαλέγει, δεν τη διαλέγεις εσύ.

Ο σκοπός του βιβλίου είναι να καλλιεργηθεί η παιδική ψυχή με ευγενικά συναισθήματα, εάν αυτό το πετύχουμε τότε το ψυχικό μέλλον κάθε παιδιού θα είναι ισορροπημένο και ασφαλές.

 

3

 

ΕΡ: Πως είναι να είσαι γονιός Αμέα; Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα;
ΑΠ: Όταν έχεις παιδί με αναπηρία, η δική σου ζωή και οι προσωπικές σου ανάγκες εκμηδενίζονται, τη σκυτάλη παίρνει η υγεία του παιδιού συνεπώς η καθημερινότητα του γονιού είναι εντελώς διαφορετική από των γονέων των τυπικών παιδιών.

Σου λείπει ο ύπνος, η ξεκούραση, η σωματική κόπωση είναι πλέον τρόπος ζωής σου, έχεις ένα μωρό που δε μεγαλώνει ποτέ όμως μεγαλώνουν οι ανάγκες του, αυξάνονται οι ορμόνες του, και ο όγκος του. Είναι ευλογία και πόνος, είναι μοναξιά και αγάπη… Όλα μαζί !

 

Όταν αγαπάμε το δείχνουμε...Όταν αγαπάμε το δείχνουμε...

 

ΕΡ:  Μιλήστε μου για τον άνθρωπο σας, τον Τάσο Μητρόπουλο..
ΑΠ: Ο Τάσος δε μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές, μπορώ ώρες, μέρες, χρόνια να μιλάω και να περιγράφω τον Τάσο, γιατί είναι ένα πλάσμα μοναδικό.

Ο Τάσος των γηπέδων λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με τον Τάσο του σπιτιού και της παρέας, ο Τάσος που κάποιοι νόμιζαν πως είναι σατράπης κρίνοντας τον επιπόλαια από την εικόνα του δυναμικού ποδοσφαιριστή, είναι ένας πράος άνθρωπος που όμως έχει μια ματιά που σε καθηλώνει στη θέση σου και λίγο πιο πίσω, δίχως καν να χρειαστεί να ανοίξει το στόμα του.
Ο Τάσος που ενώ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1997, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα παιδιά με αναπηρία και τα δικαιώματά τους, και το κάνει με αγάπη και ανυστεροβουλία, πληρώνοντας από την τσέπη του το κόστος και δίχως μεγάλους χορηγούς να τον στηρίζουν και να διαφημίζουν τη φιλανθρωπία τους, έγινε πατέρας και δεν εγκατέλειψε το παιδί της γυναίκας του όταν διαπίστωσε πως είχε βαριά αναπηρία… Θέλουμε κι άλλα για τον Τάσο;

 

tasos christos 2Μέσα στην πισίνα

 

ΕΡ: Πόσο δύσκολο ήταν να μπει στην οικογένεια σας ο Τάσος Μητρόπουλος με δεδομένα το θέμα υγείας του Χρήστου;
ΑΠ: Ας μου επιτραπεί να πω εδώ πως η έκφραση «είμαι άνδρας παλαιάς κοπής» το τελευταίο διάστημα έχει ξεφτιλιστεί…
Τολμώ όμως να πω πως ο Τάσος Μητρόπουλος τιμάει αυτή τη φράση με τον τρόπο ζωής του, με τον τρόπο που αγκαλιάζει την οικογένεια, και κάτω από τις φτερούγες του μπορεί να προστατεύει γυναίκα και παιδί, περήφανα και με αυτοθυσία. Θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και να φύγει όποια ώρα το επιθυμούσε, δεν το θέλησε ποτέ γιατί η σχέση μας ήταν πάντα ειλικρινής και γιατί τελικά ο Χρήστος είναι το άλλο του μισό.

ΕΡ: Πείτε μου την γνώμη σας για την καταδίκη του Λιγνάδη αλλά και για το ότι αποφυλακίστηκε την ίδια μέρα…
ΑΠ: Για κάποιους η φυλακή ίσως θα ήταν λιγότερη τιμωρία από την ελευθερία τους…

ΕΡ:  Μια ζωή με αρκετές δυσκολίες. Τι σας δίνει δύναμη;
ΑΠ: Πες το καλύτερα μία ζωή μόνο δυσκολίες… Είμαι γεννημένη για τα δύσκολα, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

ΕΡ: Αν γυρνούσατε πίσω το χρόνο θα κάνατε κάτι διαφορετικά;
ΑΠ: Θα πήγαινα γήπεδο να γνωρίσω το Μητρόπουλο και να του έχω κάνει μία ομάδα παιδιά γιατί είναι γεννημένος για πατέρας !

ΕΡ: Την υποκριτική την αφήσατε πίσω. Σας λείπει;
ΑΠ: Κάποιες φορές μου λείπει η ξενοιασιά που υπήρχε τότε που η δουλειά μου ήταν το μόνο που με απασχολούσε, και ναι θα ήθελα να πάρει ανάσα ο εγκέφαλός μου μέσα από στιγμές θεατρικής συγκέντρωσης, όμως οι συνθήκες της ζωής μου πλέον είναι τόσο διαφορετικές και όταν αποφασίσω να κάνω κάτι που θα αφορά τη δουλειά μου θα φροντίσω μέσα από αυτό να δοθεί ένα μήνυμα ζωής για τους ανθρώπους με αναπηρία…

Θα φροντίσω να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος ή να μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία.

Είναι στα άμεσα σχέδια μου και πολλοί φίλοι καλλιτέχνες είναι δίπλα μας με πρώτους και καλύτερους τους συναδέλφους ηθοποιούς αλλά και φίλους τραγουδιστές που θέλουν να στηρίξουν τη φωνή των ΑμεΑ συνανθρώπων μας.
Έχουμε μια έκπληξη για τους ΑμεΑ φίλους μας, που δε θέλω να τη χαλάσω, ένας τεράστιος τραγουδιστής και δημιουργός , αγκάλιασε με τις νότες και την ευαισθησία του το τραγούδι της αποδοχής των ΑμεΑ, σε στίχους δικούς μου, θα το ακούσουμε μέσα στο χειμώνα.
Όλο αυτό το δημιουργικό μέρος της αποδοχής της αναπηρίας μέσω διαφόρων μορφών τέχνης, είναι για εμένα βάλσαμο και μου εκπληρώνει όποιο καλλιτεχνικό όνειρο θα μπορούσα να έχω.

ΕΡ: Λυγίσατε ποτέ; Να πείτε δηλαδή ότι δεν αντέχετε άλλο;
ΑΠ: Ασφαλώς… Πολλοί οι θάνατοι στη ζωή μου.

ΕΡ: Τι σας κάνει ευτυχισμένη;
ΑΠ: Το χαμόγελο των παιδιών μας και η ελπίδα των γονέων ΑμεΑ.

ΕΡ: Σε ένα βιβλίο για την ζωή σας, ποιος θα ήταν ο τίτλος;
ΑΠ: Να ξέρεις πως το μισό είναι ήδη έτοιμο... Ο τίτλος είναι ακόμα μια φορά ακραίος, άστο για έκπληξη… Μετά το θάνατο μου για να κάνει κρότο…

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Λοιπόν και στη δημοσιογράφο κ. Μαρία Σοφιανού 3/8/2022

 

spiti kids 1 small

Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑμεΑ


Image

100% ιδιωτικοί πόροι

Η 4amea είναι ιδιωτική πρωτοβουλία του Τάσου Μητρόπουλου και της Νένας Χρονοπούλου. Πηγή ζωής της είναι το εργαστήρι της και η αγάπη του κόσμου.

Δεν υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ και κρατική επιχορήγηση.

Επικοινωνία

Προσφορά Αγάπης

Όποια φίλη ή φίλος, θέλει να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την επίτευξη του σκοπού και των δράσεων μας, μπορεί να καταθέσει στον παρακάτω λογαριασμό όποιο ποσό μπορεί να διαθέσει.

GR6001602650000000085195476 Attica Bank