4amea

Ο Τάσος Μητρόπουλος εκπέμπει SOS για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής εν’ μέσω πανδημίας

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα μας»

SOS εκπέμπει μέσω της «Espresso» ο Τάσος Μητρόπουλος για την ασφάλεια των παιδιών με αναπηρία ύστερα από την κυβερνητική απόφαση να εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία ειδικής αγωγής, παρά την εφαρμογή του lockdown σε όλα τα υπόλοιπα εκπαιδευτήρια της χώρας.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα εικοσιτετράωρα από την κραυγή αγωνίας που έβγαλε μέσω facebook η σύζυγός του Νένα Χρονοπούλου, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες του γιου της Χρήστου από την περίοδο της νοσηλείας του ως πρόωρο νεογνό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απευθυνόμενη στους γονείς παιδιών ΑμεΑ, οι οποίοι φαίνεται να διχάστηκαν από την απόφαση της Πολιτείας, η γνωστή ηθοποιός ανακοίνωσε στο εν λόγω post ότι δεν πρόκειται να βάλει το δικό της παιδί σε τέτοια δοκιμασία υγείας εν μέσω πανδημίας, γιατί δεν θα αντέξει να το δει ξανά σε ΜΕΘ.

Ο μικρός Χρήστος στη μονάδα εντατικής θεραπείας τότε που έδινε μάχη για να ζήσει, μόλις σαράντα ημερών

Φλέγον ζήτημα

Σήμερα, με ένα κείμενο-καταγγελία που έστειλε στην «Espresso», ο Τάσος Μητρόπουλος εκφράζει τη θέση του για το φλέγον ζήτημα ως γονέας παιδιού με αναπηρία και ως πρόεδρος του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ- 4 AMEA (ΚοινΣΕπ) , η οποία αποτελεί μια συστράτευση γονέων και ανθρώπων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία.

«Όλα είναι λάθος από την αρχή, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι γονείς είμαστε κουρασμένοι, νιώθουμε αβοήθητοι, τις περισσότερες φορές είμαστε εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα μας» εξομολογείται ο παλαίμαχος άσος των γηπέδων και συνεχίζει επισημαίνοντας την αναγκαιότητα των εκπαιδευτηρίων Ειδικής Αγωγής:

«Το Ειδικό Σχολείο είναι μία σπίθα φωτός μέσα σε ένα σκοτάδι ανελέητο και το έχουμε ανάγκη και εμείς και τα παιδιά μας περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί. Τα Ειδικά Σχολεία είναι απαραίτητα για τα παιδιά με αναπηρία, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, γι’ αυτό πρέπει κάθε δήμος, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους δημάρχους, να στηρίξει τα παιδιά με αναπηρία ανοίγοντας Ειδικό Σχολείο».

Βόλτα στο Αττικό Πάρκο

«Μας θεωρεί βάρος»

Όπως καταγγέλλει ο Τάσος Μητρόπουλος: «Το κράτος δεν έχει φροντίσει να στηρίξει ουσιαστικά και με υπευθυνότητα μία τεράστια μερίδα ανθρώπων με αναπηρία που ξεπερνούν τις 300.000 και μαζί με τις οικογένειες φτάνουν το 1.000.000, γιατί μας θεωρεί βάρος και όσο και να θέλουμε να πούμε το αντίθετο, θεωρούν πως τους κοστίζουμε πάρα πολλά χρήματα, γι’ αυτό μας περιορίζουν στα ελάχιστα». Και προσθέτει: «Τα παιδιά μας έπρεπε να έχουν Σχολεία Ειδικά που να είναι Ειδικά σε όλα τους, δηλαδή σε κτιριακές υποδομές, σε καθαριότητα, σε γνώση, σε κατάρτιση, σε αξιολόγηση, σε ωράριο, σε σταθερότητα, με διάρκεια και ευθύνη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της 4 AMEA, οι υπεύθυνοι με την απραξία τους έχουν αφήσει να γίνει το Ειδικό Σχολείο μία παγιωμένη κατάσταση ενός συνονθυλεύματος θεραπειών και γνώσεων.

«Και όλο αυτό επειδή δεν υπάρχει κρατική δομή υγείας που να μπορεί να απορροφήσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας από την ημέρα της διάγνωσής τους πάνω στις βασικές ανάγκες τους, έτσι ώστε, όταν θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι του σχολείου, Ειδικού ή Τυπικού, να μπορέσουν να αποκτήσουν γραμματικές γνώσεις όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, και όπως όλοι εμείς προσδοκούμε αλλά ποτέ δεν γίνεται. Κάποια παιδιά ναι, ίσως και δεν καταφέρουν όσα σαν γονείς περιμένουμε, αλλά τουλάχιστον με τις σωστές βάσεις θα έχουν φτάσει στο σημείο που σήμερα δεν θα φτάσουν ποτέ. Κάποια παιδιά όμως μπορεί να κάνουν και την έκπληξη, και αυτό θα είναι ένα θαύμα που κάθε γονιός από εμάς περιμένει αλλά πολύ σπάνια έρχεται, λόγω συνθηκών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Φτάνοντας στον σημερινό διχασμό των γονιών παιδιών ΑμεΑ, ο Τάσος Μητρόπουλος υποστηρίζει: «Οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο για την υγεία τους, γιατί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιστημονική πρόταση έτσι ώστε το παιδί να μη βγει από την “πολύτιμη” καθημερινότητά του. Εναλλακτικές λύσεις ασφαλώς και μπορούν να βρεθούν. Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι δάσκαλοι και καθηγητές στα Ειδικά Σχολεία, θα μπορούσαν για την ασφάλεια όλων, παιδιών, οικογενειών και διδασκάλων, να γίνεται κατ’ οίκον εκπαίδευση, όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης».

Μέσα στην πισίνα

Στοργή και σεβασμός

Συμπληρώνει μάλιστα με νόημα: «Όταν θέλεις να προστατεύσεις τα ΑμεΑ σου, τα αγκαλιάζεις, με τη στοργή και τον σεβασμό που τους αρμόζει, δίνοντας λύσεις ουσιαστικές και μη επικίνδυνες, δεν κάνεις το “χατίρι” των γονέων αφήνοντας τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά φοβούμενος την κατακραυγή, επειδή τόσα χρόνια τώρα κανένας σας δεν έχει δημιουργήσει την υποδομή για να τους προστατεύσεις και να εξασφαλίσεις την κάλυψη των αναγκών τους.

Αρκούμαστε στο να μην κλείσουν τα Ειδικά Σχολεία επειδή είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα παιδιά μας. Εάν υπήρχε κάποιο κρατικό πλαίσιο δομημένο και οργανωμένο έτσι ώστε να μπορούν να είναι τα παιδιά ασφαλή, πιστεύει κανείς πως θα έμπαιναν οι γονείς σ’ όλη αυτή τη διαδικασία; Όλη αυτή η κίνηση από τους γονείς είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους».

Όπως αναφέρει, τέλος, ο πάλαι ποτέ «Ράμπο» των γηπέδων: «Ίσως ο κορονοϊός μας δώσει μία ευκαιρία να ζητήσουμε επιτέλους για τα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται, το σχολειό τους το έχουν, αλλά δεν είναι θεραπευτήριο. Διαπιστώνουμε πια πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί φορέας κρατικού θεραπευτηρίου που να μην κλείνει τις πόρτες του κατά τις περιόδους διακοπών, γιατί η “ρουτίνα” των παιδιών ΑμεΑ δεν κάνει διακοπές και δεν γνωρίζει από αργίες. Το ίδιο και εμείς οι γονείς που δεν τολμάμε να αρρωστήσουμε γιατί δεν έχουμε ποιος να φροντίσει τα παιδιά μας, δεν μιλάω για αργότερα, που κλαίει η ψυχή μας κάθε φορά που το σκεφτόμαστε».

 

Πηγή: espressonews.gr

Προσφορά αγάπης

Όποια φίλη ή φίλος, θέλει να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την επίτευξη του σκοπού και των δράσεών μας, μπορεί να καταθέσει στον παρακάτω λογαριασμό όποιο ποσό μπορεί να διαθέσει.
GR6001602650000000085195476 Attica Bank

Μετάβαση στο περιεχόμενο